מה הקשר בין כדור טניס לחסמי חשיבה

 

כדור טניס ומחבט עולים יחד 110$. המחבט עולה 100$ יותר מהכדור. כמה עולה הכדור?

תחשבו רגע ותמשיכו לקרוא.

אם התשובה הראשונה שעלתה בראשכם היא עשרה דולר, אז אתם שייכים לרוב הטועה (תשובה בסוף הפוסט) ולכן כדאי שתקראו את המאמר עד סופו.

המוח שלנו היא מכונה החוסכת באנרגיה ולכן מעודדת אותנו לתת תשובות מהירות מבלי לחשוב לעומק.  קוראים לזה אינטואיציה, שליפה מהמותן, תחושת בטן וגם ניסיון. לפעמים זה עובד ולפעמים פחות. אם בעידן הקדום מחשבה מהירה אפשרה לנו לברוח מחיות טרף כהרף עין, אז בעידן המודרני שליפת פתרונות עלולה להביא לנזק כתוצאה מאימוץ פתרון לא מוצלח לבעיה. שלא לדבר על המבוכה שעלולה להיגרם כתוצאה מיישום פתרון שלא חשבו עליו עד הסוף.

אם אתה מהנדס פיתוח, טכנולוג, מהנדס אחזקה, מהנדס יצור או מהנדס איכות, וודאי נתקלת בבעיות הנדסיות שדורשות יותר מכמה שניות כדי לפתור אותן, או פגשת מהנדסים שממהרים להציע פתרון עוד לפני ששמעו את סוף הבעיה.
אם אתה מנכ"ל או מנהל בכיר העומד בפני החלטה, וודאי נתקלת בסיטואציה שבה הוצגה בפניך רק חלופת פתרון אחת לבעיה הנדסית, או במקרה גרוע יותר, הוצגו בפניך מספר חלופות גרועות. כמנהל, זה מרגיש כאילו לקחו לך את סמכויות הניהול ויכולת קבלת ההחלטות.

המצב הזה יכול להשתנות. אפשר להגיע כבר לישיבת הצוות הקרובה עם כמה רעיונות מעשיים לבעיה שעומדת על הפרק, ועם ניתוח שיהפוך את הדיון למקצועי ומעמיק הרבה יותר. אפשר לדרוש מספר חלופות מעשיות לבעיה אחת, וניתן לעשות את זה בזמן קצר.

מוסדות אקדמיים אינם מלמדים לנתח ולפתור בעיות בשטח. כתוצאה מכך מהנדסים רבים שולטים אמנם בכלי ניתוח, תכנון והטמעה, אך שולטים פחות במציאת סיבות השורש לבעיה הנדסית ובמציאת פתרונות יצירתיים בזמן קצר.

קורס חדש המתמקד בשיטה הנקראת  I-TRIZ, מלמד לנתח בעיה הנדסית בצורה שיטתית כדי להגיע לסיבות השורש ולמצוא פתרונות לא שגרתיים לפי דרישה. מטרת הקורס ההיא לשדרג את יכולותיו של המהנדס להתמודדות עם אתגרים הנדסיים לא שגרתיים שהפתרון עבורם אינו אינטואיטיבי. הסדנה תכשיר את המשתתפים לנתח את סיבות השורש של בעיה הנדסית ולהציע מספר פתרונות יצירתיים אשר יביאו לחיסכון כספי, קיצור זמני פיתוח, שיפור איכות המוצר או התהליך והתייעלות המערכת כולה.

שיטת I-TRIZ היא גרסה ממוחשבת ואחותה הצעירה יותר של שיטת TRIZ הקלאסית אשר פותחה בשנות הארבעים בברית המועצות וצברה מאז הצלחות רבות.

השימוש הנפוץ ביותר בעולם ב- TRIZ הוא בקרב חברות טכנולוגיות במזרח כמו סמסונג, LG ,Hyundai  ואחרות. חברת Hyundai  למשל דיווחה כי בשנות המשבר של תעשיית הרכב (בין 2007  ל- 2009) היא רשמה מעל 200 פטנטים שנבעו ישירות משימוש ב- TRIZ. לחברת Samsung תכנית מיוחדת להכשרת מהנדסים יצירתיים כ- TRIZ Masters. נשיא חברת Samsung Kang Ho Moon (אשר פרש החודש מתפקידו) הטמיע את TRIZ בארגון בגישת ה Top-Down: הוא מינה 19 ממנהליו הבכירים כמובילי פרויקטים ב TRIZ. כיום Samsung היא מובילה עולמית בתחום החדשנות ודורגה במקום הרביעי בסקר של MIT ובמקום השני בסקר של Business Insider לשנת 2013.

שיטת  I-TRIZ מבוססת על תוכנת מחשב המלווה את צוות החשיבה בתהליך הפתרון. היא פועלת כמכפיל כוח של הידע והניסיון שצבר המהנדס בלימודיו ובשנות עבודתו, ועוזרת לו לבטא זאת באופן יצירתי ופורה. למעשה, ככל שהמהנדס יצירתי יותר כך השיטה תסייע לו להגיע לפתרונות מהר יותר. תהליך ההכשרה בשיטת I-TRIZ הוא קצר יחסית, וזאת בניגוד לתהליך ההכשרה הממושך של מתודולוגיית ה TRIZ הקלאסי (מספר ימים לעומת מספר חודשים עבור TRIZ קלאסי).

פתרון בעיה הנדסית בשיטת I-TRIZ  הכולל  ארבעה שלבים:

  1. איסוף מידע אודות הבעיה באמצעות שאלון ממוחשב הכולל הכוונה והדגמות.
  2. ניתוח גורמי השורש של הבעיה (Root Cause Analysis) באמצעות תוכנה המפרקת את הבעיה לאלמנטים הבסיסיים שלה ומציגה אותם כתרשים סיבה תוצאה. התוצר של שלב זה הוא רשימה של עשרות כיווני חקירה המכוונים את הממציא לפתרון יצירתי.
  3. כיווני החקירה נבדקים אל מול מאגר רעיונות מובנה הכולל אלפי פתרונות לבעיות דומות אשר נאספו על מניתוח של מאות אלפי פטנטים. מטרת החשיפה לרעיונות היא לגרות את זיכרונו ודמיונו של המהנדס ולעודד אותו לחשוב על פתרונות יצירתיים.
  4. כל רעיון נרשם ומתועד, וכאשר יש מספיק רעיונות אפשר לגשת לשלב גיבוש קונספט ברור והמצאתי לפתרון. נותר רק לנסח מספר פתרונות אפשריים שהם שילוב של מרבית הרעיונות שהועלו בשלב הקודם.

קורס I-TRIZ יפתח בחודש ינואר בחברת L-Rose ברעננה. הקורס בן 25 שעות יכלול חמש פגישות של חמש שעות כל אחת. הקורס מיועד למהנדסי פיתוח, אנשי טכנולוגיה, מהנדסי אחזקה, מהנדסי יצור מהנדסי איכות וכל מי שעוסק בפתרון בעיות הנדסיות או עסקית בעבודתו.

לפרטים נוספים אפשר לפנות אל רוית רנסיה בטלפון 054-8177899

 

*אגב, מחיר הכדור הוא 5$.

השארת תגובה